Hälsoklinik på soptippen Lapu Lapu i Cebu, Filippinerna

Magdalena Graaf och hennes familj besökte slumområdet i Cebu 2012. Det var många som följde hennes resa via bloggen och gensvaret att vara med och bygga en hälsoklinik i slummen var stort. Starten av projektet blev några år försenad bl a på grund av naturkatastrofer i området, men kom igång under 2014. I april 2015 var Magdalena Graaf och Filip Larsson på plats för att inviga kliniken tillsammans med lokala partners och Linda Bergling som genom församlingen Arken haft ett långvarigt samarbete med organisationer i Cebu för att hjälpa barn och familjer i slummen. Under invigningsdagen fick över 300 barn och vuxna gratis läkarundersökningar och mediciner. Inbjudna talare höll flera seminarier om hälsovård och hygien.

Mottagarorganisation

ONE Foundation International Inc. och IGC Foundation SE Asia

Resultat av arbetet

Magdalena Graaf Health Clinic firade sitt 2-årsjubileum i maj 2017 och över 450 personer deltog i firandet. Dagen innehöll undervisning, massor med roliga lekar med fina priser för alla barnen, en härlig måltid för alla samt mat och vitaminer som familjerna fick ta med sig hem.

Kliniken ger idag gratis akutvård, hälsovård och mediciner till 243 familjer och är en oerhört stor hjälp för de allra fattigaste. Halvårsvis erbjuds barnen i kommunen mediciner mot inälvsmask för att stärka deras kroppar och förebygga infektioner. Kliniken erbjuder såromläggning, antibiotika och borttagning av suturer för dem som haft djupa sår. Intravenös behandling ges också till dem som är kraftigt uttorkade pga långvarig diarré, innan de förs till sjukhus. Uttorkning är ofta orsaken till dödsfall bland små barn. Det har blivit en klinik känd för sin kärlek och medkänsla för alla. I samarbete med organisationen Operation Smile har flera operationer av barn med gomspalt genomförts, och eftervården har skötts på kliniken med mycket gott resultat.

Aktuella behov

  • Vaccinationskampanjer mot bl a hepatit, stelkramp, mässling, rabies och TBC
  • Erbjuda avmaskningsprogram till alla barn i området
  • Kliniken behöver fortsatt ekonomiskt stöd för att anställa och behålla engagerad och välutbildad personal
  • Magdalena Graaf och Linda Bergling ska besöka kliniken i maj 2019. Ge gärna en gåva till klinikens fortsatta arbete, som de kan överlämna vid besöket.
Ge en gåva här >>